ارزش‌گذاری

ارزش‌گذاری به معنای برآورد بها و ارزش جاری یک دارایی یا شرکت می‌باشد. تعیین ارزش دارایی یا شرکت مبتنی بر ارزش ذاتی بوده و ممکن است با قیمت بازاری آن متفاوت باشد. تفاوت قیمت با ارزش در آن است که قیمت به وسیله عرضه و تقاضا تعیین می‌شود، در حالی که ارزش مربوط به ذات دارایی یا شرکت می‌باشدو قیمت میزان مابه‌ازایی است که برای تملک یک دارایی پرداخت می‌شود و ارزش آن چیزی است که فرد با تملک دارایی به دست می‌آورد. ارزش‌گذاری مبتنی بر مدل‌های ارزش‌گذاری صورت گرفته و ارزش به دست آمده ارزش محاسباتی است. در واقع ارزش ذاتی دارایی یا شرکت با توجه به واقعیت‌های موجود و بر پایه کلیه اطلاعات منتشر شده به طور عمومی به دست می‌آید. این ارزش، ارزش بنیادی نیز خوانده می‌شود. روش‌های متعددی جهت ارزش‌گذاری دارایی یا شرکت وجود دارد. شرکت تأمین سرمایه کاردان با پشتوانه تجربه چندین ساله خود در این زمینه، ارزش‌گذاری شرکت‌ها را با توجه به کسب و کار، صنعت و ماهیت شرکت انجام داده و بهترین روش ارزش‌گذاری ممکن را به طور دقیق و موشکافانه انجام می‌دهد تا ارزش محاسبه شده نزدیکترین و دقیق‌ترین ارزش ذاتی ممکن باشد.

مدل تنزیل سود تقسیمی
در مدل تنزیل سود تقسیمی، جریان نقدی مورد تنزیل، سود نقدی یا همان سود تقسیمی شرکت می باشد. دلیل استفاده از سود نقدی در این مدل این است که عایدی سهامدار در ازای خرید و نگهداری سهم، سود نقدی است که پس از برگزاری مجمع دریافت می شود. با تنزیل سود نقدی تقسیمی شرکت با استفاده از نرخ بازده مورد انتظار سهامداران، ارزش سهام شرکت مشخص می شود.
مدل جریانات نقدی آزاد سهامداران
جریان نقد آزاد سهامداران، جریان نقدی است که شرکت می تواند به سهامداران خود پرداخت کند. این جریان نقدینگی، توانایی شرکت برای توزیع سود نقدی را نشان می دهد. با استفاده از نرخ بازده مورد انتظارسهامداران می توان ارزش جریان های نقدی آزاد سهام و در نتیجه ارزش سهام شرکت را بدست آورد. این روش ارزشگذاری بیشتر مناسب محاسبه ارزش سهام غیرکنترلی شرکت است.
مدل جریانات نقدی آزاد
جریان نقد آزاد شرکت نشان دهنده جریان نقدی است که می تواند در اختیار تمام تامین کنندگان منابع مالی یک شرکت اعم از سهامداران عادی و وام دهندگان قرار بگیرد. با تنزیل جریان های نقدی آزاد شرکت به ارزش کل شرکت دست می یابیم که پس از کسر ارزش دفتری، بدهی های بلند مدت و تسهیلات، ارزش سهام شرکت حاصل می شود. نرخ تنزیل مورد استفاده در این روش میانگین وزنی هزینه سرمایه (WACC) است که نشان دهنده میانگین بازه وزنی مورد انتظار سرمایه گذاران و وام دهندگان است.
خالص ارزش دارایی ها
در این روش ارزش روز خالص دارایی های یک شرکت و به عبارت دیگر، ارزش کل دارایی های شرکت پس از کسر بدهی ها بدست می آید. معمولا یکی از روش های محاسبه ارزش روز دارایی های شرکت، استفاده از گزارش های کارشناسان رسمی دادگستری است. ارزش محاسباتی در این روش، ارزش سهام کنترلی شرکت می باشد.
ارزش جایگزینی
در این روش ارزش جایگزین کردن یک کسب و کاراز ابتدا تا شرایط فعلی عملیات آن محاسبه می شود. این روش برای شرکت های دارایی محورو در سرمایه گذاری استراتژیک برای ورود به صنایعی با موانع ورود زیاد می تواند کارساز باشد.
بهای تمام شده
ارزش بهای تمام شده شرکت، حقوق صاحبان سهام شرکت می باشد و در مورد شرکت هایی که مدت زمان کمی از آغاز فعالیت آنها گذشته، مورد استفاده قرار می گیرد.

P/m2، P/BV، P/Capacity، P/E، P/S و...

در این روش ارزش شرکت در مقایسه با سایر شرکت های مشابه سنجیده می شود و معیار سنجش می تواند سود خالص، فروش، ارزش دفتری دارایی ها و یا ضرایب خاص صنعت باشد.

دو عامل اصلی و مهم در ارزش‌گذاری، تخصص و تجربه کافی ارزش‌گذار در این زمینه است. بروز بودن اطلاعات در خصوص شرایط کلان اقتصادی کشور و جهان در کنار آخرین ارزیابی‌ها از وضعیت فعلی صنایع مختلف و پیش‌بینی وضعیت آینده آنها جزو موارد حیاتی در ارزش‌گذاری شرکت‌ها می‌باشد. علاوه بر این، تجربه ارزش‌گذاری شرکت‌های فعال در صنایع مختلف، مهمترین عامل در کیفیت، تطابق با واقعیت و قابل اتکا بودن گزارش ارزش‌گذاری است. شرکت تامین سرمایه کاردان سعی نموده با گردآوری افراد متخصص و با تجربه در حوزه ارزش‌گذاری در واحد خدمات مشاور مالی، بالاترین سطح خدمات ارزش‌گذاری را به مشتریان خود ارائه دهد.

انتخاب رویکرد و روش مناسب جهت ارزشگذاری هر شرکت، بر اساس ویژگی‌ها و شرایط موضوع ارزش‌گذاری و در مرحله انتخاب مدل انجام می‌شود، رویکردهای بین المللی مورد استفاده در ارزش‌گذاری اوراق بهادار شامل سه رویکرد تنزیل جریانات نقدینگی، رویکرد مبتنی بر بازار و رویکرد مبتنی بر دارایی می‌باشد و در هر رویکرد مدل‌های مناسب مورد استفاده قرار خواهند گرفت. منابع مورد استفاده در ارزش‌گذاری شامل اطلاعات و گزارش‌های دریافتی از شرکت، متون و منابع تخصصی تحلیل و ارزش‌گذاری، وبسایت‌های معتبر و نهادهای ارائه‌دهنده آمار و اطلاعات شامل مرکز آمار ایران، بانک مرکزی، سایت کدال، سایت داموداران و ... می‌باشد؛ ضمن اینکه در هر گزارش ارزش‌گذاری منابع مورد استفاده به تفصیل در صفحه منابع در متن گزارش ارائه می‌گردد. در شروع همکاری با هر کارفرما و در در بدو امر جهت حفظ استقلال ارزش‌گذار تضاد منافع بالقوه بررسی خواهند شد. کلیه پروژه‌های ارزش‌گذاری در چند مرحله و توسط مدیران و کارشناسان مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرد و همین امر، تاثیرات ناشی از تضاد منافع بالقوه را به حداقل می‌رساند. همچنین تفکیک فیزیکی و عملیاتی بخش‌های مختلف شرکت، تضاد منافع درون سازمان را مرتفع می‌سازد. کلیه قراردادهای ارزش‌گذاری نیز با کارمزد ثابت و مستقل از ارزش برآوردی منعقد می‌گردد تا مانع سوگیری در ارزش‌گذاری باشد و همچنین در ارزش‌گذاری‌های به منظور عرضه اولیه مطابق دستورالعمل جدید، ارتباط سهامداری با ارزش‌گذار وجود ندارد.

دستاوردهای شرکت تامین سرمایه کاردان در زمینه پروژه‌های ارزش‌گذاری

تیم مشاوران ارزش‌گذاری در کاردان

بهروز صنوبری مهر, مشاور سرمایه گذاری

دانشجوی رشته مهندسی مالی در مقطع دکترا

دارای مدرک حرفه‌ای اصول و تحلیلگری بازار سرمایه

دارای بیش از 5 سال سابقه فعالیت در زمینه مدیریت دارایی و مشاور سرمایه‌گذاری

 

مرتضی کرمعلیان, تحلیلگر

کارشناس ارشد توسعه اقتصادی و برنامه ریزی از دانشگاه اصفهان

دوره مدیریت عالی کسب و کار DBA از موسسه آموزش عالی آزاد پیام علوم

مدرک تحلیلگری بازار سرمایه ، مشاور در امور سرمایه گذاری در بازار سهام

 

سارا سادات مکتبی, کارشناس

کارشناس علوم اقتصادی از دانشگاه علامه طباطبایی

مدرک اصول بازار سرمایه

 

الهه سادات حسینی, حسابدار

کارشناس حسابداری از دانشگاه یزد

حسابرس ارشد موسسه حسابرسی بیات رایان

 

نیکتا آقاخانی, بایگان

کارشناسی اقتصاد نظری